İşveren Markasının Marka İmajına Etkileri

YAZAR:

MüşteriMetre

TARİH:

Marka imajı, bir şirketin müşterileri, çalışanları ve toplum tarafından nasıl algılandığını ifade eder. Günümüzde marka imajı sadece ürün veya hizmet kalitesine dayanmaz, şirketlerin iç yapısı, çalışanlarına sağladığı değer ve bu değerlerin dışarıdan algılanma biçimi gibi kritik konulara da dayanır. Bu bağlamda, işveren markası kavramı hem çalışanların hem de müşterilerin gözünde güçlü bir algı oluşturmak için köprü görevi görür.

Özellikle son yıllarda dijital platformların ve sosyal medyadaki yükseliş ile birlikte, şirketlerin çalışanları ile olan ilişkileri daha fazla dikkat çekmeye başladı. Bu da “İşveren Markası” tanımının önemini daha fazla arttırdı dolayısıyla bu tanımı daha fazla duymaya başladık. Bugün iş arayanların büyük çoğunluğu bir işe başvurmadan önce şirket hakkında bilgi almak için sosyal medya ve iş platformlarını inceliyor. Eğer bir şirket çalışanlarını önemsiyor ve bu da sosyal medyaya doğru şekilde yansıyorsa işveren markası da doğru orantılı olarak güçleniyor.

İşveren markası bir şirketin çalışanlar ve iş arayanlar gözündeki itibarını ifade eder. Ancak bu itibar sadece insan kaynaklarıyla alakalı değildir, marka imajıyla da alakalıdır. Çalışanlarına değer verdiğini hissettiren şirketler hem yeni yetenekleri çekmede hem de müşteri güveninin kazanımında diğer şirketlerden ayrışırlar. Çünkü çalışanlar müşteri deneyiminin çok önemli bir parçasıdır ve çalışan memnuniyeti müşteri memnuniyetini olumlu yönde etkiler.

Güçlü bir işveren markası sadece en iyi yetenekler çekmeye ya da müşteri memnuniyetini arttırmaya değil ayrıca verimlilik artışından, işe alım maliyetlerinin azalmasına kadar hemen hemen tüm iş süreçlerine pozitif etki sağlar. (Robotlar insanın yerini bir çok alanda alsa da müşteri deneyiminin insan-insan etkileşimlerinin “duygusal” boyutunu marka değerindeki payını her zaman yüksek tutacaktır.)

İşveren Markası oluşturmanın temel adımları:

1.Marka Değerinizi Belirleyin

İşveren markanızın temelinde şirketinizin değerleri yatar. Bu değerler, çalışanlarınızın günlük davranışlarını yönlendiren inovasyon, şeffaflık, çeşitlilik ve kapsayıcılık gibi ilkeler olmalıdır. Bu değerleri netleştirip şirket kültürünüze entegre etmelisiniz.

2.Şeffaf ve Samimi İletişim Kurun

Hem mevcut hem de potansiyel çalışanlarınızla açık ve samimi bir iletişim kurmalısınız. Şirketin değerlerini ve çalışanlar için sunduğu avantajları açık bir şekilde ifade etmek güven oluşturur.

3.Dijital Varlığınızı Güçlendirin

Sosyal medya platformları, kariyer sayfanız ve şirket bloğunuz, işveren markanızı tanıtmak için harika araçlardır. Bu noktada çalışan hikayeleri paylaşabilir, ofis içi etkinlikleri sergileyebilir ya da şirketin başarıları ve sosyal sorumluluk projelerini duyurabilirsiniz.

4.İşveren Markanızın Ölçümü ve İyileştirme Yöntemlerini Belirleyin

Düzenli olarak çalışan anketleri yayınlayıp şirket içi algıyı, iş platformlarında aldığınız geri bildirimler ile ise şirketinizin dış dünyadaki algısını ölçün. Yeni nesil yeteneklerin beklentilerinin sürekli değiştiği gerçeğini göz önünde bulundurup işveren markanızı güncel tutmayı ihmal etmeyin.

Peki şirketler hem çalışan memnuniyetlerini arttırmak hem de işveren markalarını güçlendirmek, dolayısıyla marka imajını iyileştirmek için çalışanlarına ne sunabilir bazılarını inceleyelim.

Esnek Çalışma Koşulları Sunun

Herkesin hayatı, üretkenlik şekli ve beklentileri farklı. Bazıları için en üretken oldukları zaman sabah erken saatler iken bazıları geç saatlerde daha verimli olabilir. Bazıları akşam saatlerini hobilerine ayırmak isteyip işini erken bitirmeyi tercih ederken bazıları sabah sporunun ardından güne daha enerjik bir başlangıç yapmayı tercih edebilir. Çalışanlara esneklik sunarak iş-yaşam dengesini kurmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Adil ve Şeffaf Bir Ücret Politikası Belirleyin

Şüphesiz çalışanların en fazla önemsediği konulardan biri emeğinin karşılığını alıp alamadığıdır. Adil bir maaş politikası, güven ortamını güçlendirir.

Çalışan Gelişimine Yatırım Yapın

Çalışanlarınıza yeni beceriler kazanmaları için eğitim programları, kurslar ve sertifikalar sunarak hem onların kariyerlerini destekler hem de şirkete katma değerlerini arttırabilirsiniz.

Çalışanlarınızı Dinleyin

Çalışanların görüşlerini alıp, görüşlerine gerçekten değer vermek onların şirkete olan bağlılığını arttırır. “Senin fikrin ne?“ sorusu her çalışan için çok değerlidir.

Sağlık ve Refah Programları Oluşturun

Çalışanların fiziksel ve zihinsel sağlığına yatırım yapmak, uzun vadede verimliliklerini arttırır. Örneğin, psikolojik destek programları, sağlık sigortası ya da spor salonu üyelikleri bu kapsamda değerlendirilebilir. Bunlar çalışanların sadece işte değil genel yaşam kalitesini de arttırır.

Sonuç olarak, iyi bir işveren markası oluşturmak uzun vadeli bir süreçtir. Eğer işveren markanızı güçlendirmek için nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, önce çalışanlarınızın fikirlerini dinleyin. Çalışanların değişen önceliklerini anlayan ve stratejilerini buna göre uyarlayan şirketler yalnızca iyi yetenekleri çekmekle kalmaz aynı zamanda şirketin genel itibarı, çalışan bağlılığı ve uzun vadede başarısında da kazançlı çıkarlar. Özellikle rekabet arttıkça güçlü bir işveren markası bir şirketin en değerli varlığı haline gelecektir.

Bugünden başlayarak işveren markası stratejinizi geliştirin ya da yeniden şekillendirmeyi gözden geçirin çünkü gelecekteki iş gücünüz sizi izliyor.